Monday, December 28, 2009

Aku dan duniaku 138 ..... hansem2 nyer diaorng.....

salam untuk semua ...........

26/12 mlm semlm, aku ke majlis makan malam sdara kat putrajaya. pegi pun bukan atas jemputan personal tapi sebagai guru pengiring pasukan orchestra....(kira menemankan member aku, cg shazreen la ni....) petang aku dah survey tempat (nak tau jalan, takut sesat malam nanti...). pastu tu balik umah, siap dan jam 6:30 bertolak ke putrajaya......

sampai2 je, dah ramai kat lobi, meja pendaftaran...(sdara riuh bersembang sesama mereka, bertanya khabar dan bertukar cerita.......)lepas check meja, aku pun masuk. grand jugak la setting dewan (dewan seri endon). meja cg sdar kat depan.....(dekat dn meja vvvip.....oh ye, jemputan ialah tun dr mahathir mohamad dan isteri......)so, dapat la tengok dgn jelas tetamu dan persembahan.
setting dewan..........


lepas tun dan isteri masuk, 6 orn pelajar sdar menyanyikan lagu sdar (semangat sungguh diaorang....)dengan iringan kugiran ramd. pastu ucapan, ucapan dan makan. (makan ok la sedap...makanan melayu.... ada rendang, dalca, acar timun, sambal udang......). lepas makan penyampaian hadiah penghargaan untuk 3 pasukan cemerlang sekolah iaitu wind orchestra, ragbi u15 dan raluca formula 1. lepas tu tun dan isteri pun balik.......

nyanyian lagu sekolah oleh budak2 wind ...(ad hoc ni..)


lepas tu la sume tetamu ambil peluang untuk jumpa kenkawan dan ambik gambar. bagi aku, tak ramai bekas pelajar yang aku kenal. yang datang jumpa aku dalam 15 orang ada la..... batch '903 iaitu faizal(g-baq), amirul hilmi, amirul senan, saifullah, sheirman (atok), aizuddin dan asyraf. batch '004 pulak yang datang jumpa aku ialah ariff, saufi afif, iskandar, hazarul, fahmi dan shuib. dan batch '105, salam sorang je....batch '307, aku nampak rizal, akhbar, iqbal, nizar.... batch '408 aku nampak hazwan je.....(sori x nampak yang lain.......budak2 x-wind ni memang rajin dan back bone wind junior diaorang..........)dan batch '509 ialah harris aka gan-d.....

batch '903 (berdiri) aizuddin, saifullah, amirul, asyraf, amirul hilmi
(duduk) sheirman (atok), aku, faizal (g-baq)


batch '004~ ariff, saufi, iskandar, aku, hazarul, shuib


bersama salam...... batch '105


dulu aku biasa tengok diaorang dgn unifom sekolah, tapi malam tu aku tengok diaorang melaram dengan batik, kot dan kemeja casual, bukan main hansem2 lagi.......... (ye la kan, sume dah dewasa....... cam g-baq n geng, sume dah kerja....). dlm waktu yang singkat tu, sempat jgk la aku tanya perkembangan terkini diaorang dan kenkawan yang x hadir. seronok dgr kejayaan diaorang......(cume terkilan sebab tak ramai batch sg gadut yang datang......kenapa ye??) tapi pape pun, seronok jumpa diaorang............memang sumenye kacak2 belaka....hehehhe.....

thanks guys sebab datang mencari kami (aku, cg sahak, cg salehuddin, cg hazman dan cg shazreen....)malam tu........... moga kalian sukses dalam hidup...........insyaAllah........ (do keep in touch k........)

Thursday, December 24, 2009

Aku dan duniaku 137 ..... PMR, untuk kamu yang 13 orang....

salam untuk semua......

result pmr sume dah tau. alhamdulillah batch 711 telah berjaya membuktikan kepada semua yang mereka mampu untuk meraih kejayaan dan mencipta sejarah sendiri. tahniah diucapkan. kepada 121 orang yang mendapat 8A pastinya tak putus2 menerima ucapan tahniah......(biasa la tu, bila dah berjaya .......tu belum lagi hadiah2 yang dijanjikan ..... dua tiga hari ni tak putus la senyum diaorang............)

tapi disebalik ucapan tahniah yang 121 orang itu terima, jangan la lupa pada 13 orang lagi yang turut menyumbang kepada kejayaan batch 711 ini. walaupun tak berjaya menperoleh 8A, namum 7A dan 6A yang diaorang dapat tu turut membantu mencatat kejayaan cemerlang batch ini. tahniah juga patut diucapkan pada diaorang. pastinya diaorang yang 13 tu tak meraikan kejayaan ini seperti yang diraikan oleh 121 orang tu. malah mungkin ada yang menerima habuan kemarahan ayah..... atau mungkin ada yang mengurung diri dalam bilik(tak tau la berapa lama....)

tapi untuk kamu yang 13 orang tu, jangan la rasa rendah diri. berbangga la dengan keputusan yang kamu perolehi kerana kamu juga telah menyumbang untuk kejayaan sekolah sebenarnya...... pmr hanya la langkah pertama kamu untuk meneruskan kehidupan dalam dunia pendidikan ini......... spm
dan universiti masih ada menunggu untuk mencorakkan kehidupan kamu. bersyukur la dengan apa yang telah kamu capai dan perolehi. kejayaan pmr ini hanya seketika. persiapkan la diri untuk subjek ting. 4 yang lebih mencabar. bina la azam baru sempena 2010 untuk mencapai kecemerlangan yang lebih bermakna selepas ni.....dan yang penting, apa yang berlaku itu, insya ALLAH ada rahmahnya dari ALLAH nanti.........

kesimpulannya......... orang yang berjaya adalah orang yang bangun semula setelah jatuh dan berusaha untuk berjaya dan bukannya orang yang terus berbangga dengan satu kejayaan yang diperolehinya tanpa perlu berusaha............untuk kamu yang 13 orang..........tahniah dan semoga terus berusaha untuk berjaya.......!!!!

tahniah untuk semua .....!!!!

Monday, December 21, 2009

Aku dan duniaku 136 ..... cerita2 cuti...

salam untuk semua.............

lama aku 'cuti' menulis kat blog ni. mungkn tempias cuti sekolah kot. aku ni bila time cuti memang malas nak buat pape (yg berkaitan dgn keje2 sekolah la...so, termasuk la nak tulis post utk blog ni......) kalau boleh nak betul2 releks.... nak manja kan badan...... (cam pegi spa ke, facial ke..... hehehe.... mcm la pegi buat sume tu.....). tapi sebenarnya banyak citer aku nak tulis. banyak benda yang berlaku masa cuti ni....... so, aku citer la beberapa ye...


citer cuti 1

aku baru dapat anak buah baru 6/12 ari tu. so lebih kurang seminggu aku berulang alik la ke rumah adik aku jaga adik ipar dan baby baru. kira2 jadi pengasuh la ni.... hehehe... masalah nye bukan jaga baby tapi jaga 3 orang yang dah besar2 tu. bukan main susah nak jauhkan diaorang dari baby. asyik berkerumun mencium si baby tak sudah2. sampai tak bg peluang sibaby nak tido. so, sudahnya aku terpaksa angkut 3 orang tu keluar pg jalan2. bila dah jalan2 ni maksudnya melayang la kandungan dompet aku...... tapi tak pe la.... aku suka tengok anak2 buah aku seronok....... hehehe.....(tapi kalau hari2 , mau papa aku dibuatnye.......)


citer cuti 2

15 ~ 17/12 aku pg mesyuarat kat putrajaya. (dalam cuti pun kena pegi.....hah! sape kate cikgu banyak cuti tu....sume tak betul tau...!! masa cuti pun kena pegi mesyuarat, kena pegi sekolah.....). mesyuarat tentang perancangan bahasa jepun 2010.....(aku salah sorang panel ka kiranya.......). mula 8:30 pagi sampai 6:00 ptg (kami cg2 jepun ni memang keje sampai lewat. selagi target keja ari tu tak siap, kami tak berhenti........kira mcm orang jepun la ni....... memang pun sebab kami dah terpengaruh dengan budaya keje org jepun......). akhirnya hari akhir mesyurat, perancangan yang dibuat berjaya dihasilkan dan akan diedarkan kesekolah2 awal tahun 2010 nanti.


citer cuti 3


18 & 19/20, aku sibuk bantu adik aku buat cupcakes untuk wedding anak sepupu aku. sebab adik ipar aku tak boleh nak bantu sebab masih dalam pantang, maka aku mengoffer diri la untuk bantu....(pada hal bukan pandaipun buat keje2 tu.......) aku hanya bantu bakar dan packing je. tapi penat jugak tau...... 1200 biji nak buat....... dua hari tu, kami tidor jam 4 pagi. esok nye pukul 8 dah mula buat balik........ 20/12 pulak sibuk kat rumah sepupu, wedding anak dia. sampai la pukul 4 ptg. lepas tu buat simple birthday party untk danial, anak buah aku. pg jgk kejap cari kek ...(nasib baik hadiah dah beli awal....... cakap pasal hadiah ni, aku terpaksa beli untuk semua anak buah, 7 orang....... kalau tak, nanti ada yang meraung......maksudnya setiap kali birthday sorang anak buah, aku kena beli 7 hadiah....... so diaorang akan dapat 7 hadiah setahun....... hahaha..... x ke kedana aku ni setiap kali birthday anak buah.........tapi nak buat camne kan....... aku sayang anak2 buah aku......... )


citer cuti 4

yang ni kira paling best la sebab aku dapat tengok anak buah aku, aqiela, yang dah 7 bulan aku tak jumpe. sume ahli keluarga aku seronok sungguh...... melayan dia sampai x jadi keje. 3 hari dia dengan famili aku, memang seronok la......tambahan lagi masa last jumpe dulu dia baby lagi dan kali ni dia dah besar (dan 1 tahun lebih), dah pandai main, sernk sungguh mengacah2 dia. sampai menjerit dia dek rimas. so, mengasuh lagi la aku 3 hari tu....... penat pun tak terasa sebab aku seronok..........


citer cuti 5


............................... hrmmm....... belum ada lagi.....nanti aku sambung la..... oh ye.. tadi dapat surat saman speeding yang ntah bila, aku pun tak tau....(kering lagi la poket aku.......)


kesimpulan......
kira setakat ini cuti aku terisi jugak la, walaupun bukan untuk diri sendiri. tapi aku seronok..........anak2 buah aku membahagiakan aku........(oh ye..... aku bawak anak2 buah aku tengok wayang awal cuti ari tu.......)

anak2 buah aku.............
(baby je x de...)

Thursday, December 10, 2009

Aku dan duniaku 135 ..... plan A, plan B.....

salam untuk semua.........

malam 8 dis aritu aku ke majlis dinner/farewell meranti 059. habis dah seksaan spm diaorang. berakhir la hidup diorang kat asrama. pastinya 5 tahun tu bnyk menyimpan kenangan dan menjadi pengajaran dalam hidup diaorang. sblm majlis ni sume cikgu ternanti2 camne la agaknya gemilangnya majlis ni nanti. mana tak nyer, sambutan ari guru, bukan main grand, hari terbuka asrama, paling gemilang dan pastinya dinner diaorang paling outstanding la.......kira dalam hal2 majlis besar2 ni batch meranti ni la yang paling canggih sekali. so, tak salah la kalau cikgu2 mengharapkan dinner/farewell diaorang ni majlis paling kemuncak dan outstanding.........

tapi...... kita merancang dan ALLAH yang menentukan segalanya.

pada mula nyer sume berjalan seperti yang dirancang. sambutan dengan usher untuk setiap cikgu (terus dapat cenderamata lagi....), dinner ala bbq di tepi pantai sambil diulit bayu laut yang lembut.......... stage dan backdrop yang cukup cantik walaupun simple....... laptop, screen dan lcd yang tersedia untuk tayangan.....(pastinya rakaman memori diaorang kat sdar....)....... dan hidangan bbq yang cukup enak......mc yang bersahaja tetapi menghiburkan.......... kira perfect la!!!!




suasana gemilang di tepi pantai........

tapi, separuh jalan..... time batch leader, Rahim berucap, gerimis mula turun...... ok lagi la.... tahan jugak.... tapi bila time HM berucap...... gerimis menjadi titik2 kasar dan mula membasahi baju cikgu2 (yang cantik2 dan glamor tu......) dan air mula memenuhi gelas2 kosong di atas meja....... masih boleh bertahan rasanya..... tapi akhirnya terpaksa mengalah dengan kudrat alam..... dan majlis bertukar ke plan b (nasib baik ada plan b.......) maka majlis pun berpindah ke ruang lobi resort.............. sume perlu diangkat dan dibawa ke ruang lobi........... maka kelam kabut gak la sekejap bila pindah randah ni........... (nampakla muka2 kecewa beberapa orang pelajar..........)


suasana 'kurang selesa' di ruang lobi....... plan b

bila dan camni, banyak la pulak ketidaksempurnaanya.......... tempat sempit...... makanan meja jemputan (meja2 cikgu....) jadi tak sempurna........ ada yang x cukup, ada benda yang x de....... dan macam2 lagi..... perjalanan asal majlis terganggu...... layar berjaya dipasang tapi tak de apa yang ditayangkan.....(tertunggu2 jgk cikgu nak tengok apa yang akan ditayangkan..............) ..... tup, tup... dah penyampaian cenderamata untuk HM dan mc umumkan majlis bersurai........ (hrmmm........... aku tertanya2 jgk, mana majlis kemuncaknye....???.... tapi ye la. nak buat camnekan........satu lagi..... betul ke ada plan b????)

tapi pape pun, aku secara peribadi nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua merantian khasnya jawatankuasa majlis ini kerana telah berusaha untuk merealisasikan majlis ini walaupun tak seperti yang dirancang. yang penting ingatan dan penghargaan untuk cikgu2 tu. ambil la iktibar terhadap apa yang telah berlaku. insyaALLAH ada hikmah di sebaliknya.



untuk merantian 059, selamat menempuh dunia kehidpan baru dan semoga sukses selalu......!!!!



pengajarannya......... perancangan awal yang rapi dan teliti perlu dilakukan sebelum membuat sesuatu ....khasnya jika apa yang ingin dibuat tu sesuatu yang besar. perbincangan dengan pihak2 tertentu perlu untuk memastikan tidak ada masalah besar yang timbul......surprise istimewa yang hendak dibuat akan berlaku sebaliknya jika perbincangan dan perancangan teliti tidak dilakukan.............kita hanya merancang, tapi ALLAH yang menetukan........

Tuesday, December 8, 2009

Aku dan duniaku 134 ..... bertambah sorang lagi....

salam untuk semua.........

06/12/2009, 10:36 pagi, bertambah sorang lagi anak buah aku...... menjadi 7 orang...... (anak buah dah ramai.... anak sendiri bila la lagi...... hrmmmm....... no komen...). alhamdulillah..... ibu (adik ipar aku...) dan baby sihat2 je.....


baby ni lelaki. so sekarang, aku ada 6 anak buah lelaki dan sorang perempuan...... (gen keluarga aku ni susah nak dapt anak perempuan agaknya...... adik beradik aku 5 orang pun, aku sorang je perempuan......tapi bagus jugak sebab manja sikit...... sampai sekarang pun, dah tua ni aku masih manja dengan emak dan adik beradik aku......diaorang jaga sungguh aku ni......macam aku budak sekolah.......)


nama tak bagi lagi, tapi perancangannya mohamad danial faris. mak aku (si nenek la....) yang nak nama tu......oh ye, berat baby 3.2kg...... biasa je....

moga kehadiran insan baru dalam keluarga aku ni, akan menambahkan ceria dan memurahkan lagi rezeki aku seke
luarga......insyaALLAH......


selamat datang ke dunia.......

Sunday, December 6, 2009

Aku dan duniaku 133 ..... buat 14 orang kamu....

salam untuk semua...........

sekarang dan waktu ini 14 orng pelajar jepun aku sedang bergelut menjawab soalan peperiksaan bahasa jepun level 4 (jlpt) di upm. 7 orng peljar tingkatan 4 dan 7 orng juga pelajar tingkatan 3.
moga diaorang dapat menjawab soalan2 tu nanti.

tiap2 tahun (kecuali tahun 2008.....) akan ada 3/4 orang pelajar yang aku akan proceed untuk ambik exam ini. tapi tahun ni entah kenapa, ramai pulak yang nak ambik. alhamdulillah. dan yang ambik ni semua yang memang ok bahasa jepun diaorang. dan insyaALLAH diaorang akan lulus.

sebelum ambik exam ni, aku dan sorang lg cg jepun, hafiza sensei dan buat sedaya yang boleh untuk bantu diaorang. banyak kelas tambahan yang kami buat. dan hari jumaat dan sabtu, semalam aku buat intensif class untuk diaorang. itu je yang terdaya aku buat. selebihnya aku serahkan kat diaorang.....aku dah bekalkan bahan2 untuk ulangkaji masa cuti dan nampaknya diaorang dah buat ulangkaji pun.....(masa kelas intensif aku uji diaorang......)

aku bangga sebab tahun ni yang paling ramai sekali yang ambik exam ni. dan aku tengok f4 dan f3 tahun ni ramai yang cemerlang bahasa jepun banding dengan tahun2 sebelum ni..... alhamdulillah, walaupun bukan subjek exam, tapi diaorang tunjukkan minat dan kesungguhan untuk menguasai bahasa jepun ini.

buat izrin, faisal, dzarif, bakhtiar, zulfahmi, wafiy, akmal (f4), kamarul, solehin, azidi, sadiy, amirul ridzuan, amirul ashraf dan harris (f3), sensei doakan semoga kalian dapat menjawab soalan exam dengan baik dan berjaya lulus dalam exam ni.....insya ALLAH......

.
ulangkaji akhir sebelum masuk dewan exam


みんな、がんばってくださいね......................

Saturday, December 5, 2009

Aku dan duniaku 132 ...... 20 tahun yang penuh makna....

salam untuk semua......

01/12/2009 yang lalu mencatat satu lagi sejarah dalam hidup aku. pada tarikh itu genap 20 tahun aku berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan. (wei...!!!! lama tuuuuu.........nampak sgt dah tua kan......) tanpa aku sedar, 20 tahun aku dah menyumbang bakti kepada alam pendidikan. macam2 pengalaman yang aku dapat. ada yang manis, pahit, masam, kelat..... dan macam2 lagi la...... alhamdulillah, sepanjang 20 tahun itu aku berjaya menempuh semua rintangan yang datang dalam hidup....... pernah bahagia, pernah kecewa, pernah bercinta....(hrmm...... nanti jap nak pikir.... kira bercinta tak tu.....hrmmm????????),pernah hampir menjadi milik orang.....(ehem.... betul tau! jangan x caya) pernah jatuh, pernah accident, pernah menerima anugerah pendidikan....... pernah terbang keluar negara, pernah giveup, pernah stress, pernah mengamuk,...... dan macam2 pernah la.............pendek kata mengalami hidup seperti manusia biasa, pernah mengalami hampir semuanya........

bila mengimbau semula saat mula2 aku di alam pekerjaan, khasnya di sekolah tempat aku mula2 mengajar dulu .....convent bukit nanas kl..... aku cukup bernostalgia....(jiwang la cikit....) aku cukup bahagia di sana. pelbagai perkara baru aku pelajari.........dan aku rasakan apa yang aku dapat selama 5 tahun aku di sana, menjadikan siapa aku skrg ini. dan kemudian ditambah dengan pengalaman2 lain selepas itu........... di jepun dan seterusnya di sdar ini. banyak perkara tentang kehidupan yang aku pelajari....... sememangnya manusia ni akan terus belajar selama hayatnya......

aku mengharapkan agar aku dapat menyumbang untuk 20 tahun lagi....(x dapat pun...... pencen dulu laaaa......) aku mengharapkan agar lebih banyak perkara yang aku akan pelajari dan pengalaman yang akan aku perolehi selepas ini........... dan aku mengharapkan agar aku akan menjadi insan yang lebih baik daripada siapa aku sekarang.............. insya ALLAH

Ya ALLAH, aku mengucap syukur ke hadratMU atas segala nikmat dan rahmah yang ENGKAU limpahkan buat ku selama ini dan aku memohon agar ENGKAU jadikan kehidupan ku lebih bermakna dengan pentunjukMU. ENGKAU jadikanlah aku insan pendidik yang dapat mencurahkan ilmu dengan ikhlas dan tanpa ragu2. Dan ENGKAU bukakan lah pintu hati ku untuk terus menerima ilmu2 dunia dan akhirat Ya ALLAH. Amin

Thursday, December 3, 2009

Aku dan duniaku 131 ...... susahnya menjaga 'sidia'

salam untuk semua...........

lama aku tak menulis. bukan apa, sibuk melayan 'sidia' aku yang baru tu. susah rupanya bila ada yang tersayang ni. tak sanggup nak berjauhan. fuh..... kadang2 tu menuntut dibelai2 pulak. penat aku nak melayan. tapi..... layan la jugak. nak buat camne kan. nak kena jaga la hati 'sidia' tu. nanti buat ragam pulak. lagipun baru nak kenal, baru nak biasa2 kan diri............

'sidia' aku ni putih melepak. kulit pulak gebu lagi. cantik tu!!!! (pada aku cantik la sebab aku yang pilih...... orang lain kata x cantik, dia punya pasal la...... apa aku peduli...) so kena la selalu dibelai untuk kekalkan kecantikan tu. kulit melepak tu kena cuci selalu. tak nanti, bercapuk2. x cantik. bila bawak jalan2 pun kena jauh2 kan 'sidia' dari air dan lopak.....nanti comot. lepas hujan kena cuci kulit tu supaya kekal putih melepak........baru 3 minggu mengenali 'sidia' ni, dah 2 kali aku hantar beautician, mekapkan 'sidia'. (dengan 'sidia' yang lama aku buat 2/3 bulan sekali kot....). tapi tak pe...... sayang punye pasal...... hehehe....

belanja 'makan' untuk 'sidia' ni jangan kira la..... yang dulu aku bagi RN95 je, tapi yang ini RN97. bukan x boleh 'sidia' makan 95 tapi untuk kekalkan kecantikan dalamannya aku kena bagi yang mahal sikit (bila dah lama kenal nanti baru la aku tukar......takut aku pulak tak makan nanti.... heheheh.......) ........tapi tak pe la....... sayang punye pasal.......

kenapa aku manjakan sangat 'sidia' kali ni?...... mesti ada yang tanya kan. bukan apa, susah aku nak dapat 'sidia' ni. memang sejak dulu lagi aku memang dah jatuh cinta dengan 'sidia' ni. tapi waktu tu tak mampu nak dekat dengan 'sidia', apatah lagi memilikinya. so, pastu aku berazam la satu hari nanti aku mesti dapatkan 'sidia'. 'sidia' mesti jadi milik aku. dan alhamdulillah....... tahun ini akhirnya 'sidia' berjaya jadi milik aku. dan aku akan bersama 'sidia' untuk jangkamasa yang panjang lepas ni........ (kalau aku tak berubah hati la....... hheheheh...)

pengajarannya untuk aku......... jaga la apa yang kita miliki sebaiknya kerana kita tak kan tahu sampai bila ia kan menjadi milik kita.......... bila kita dapat benda yang memang telah lama kita idamkan, perasaan yang hadir itu sungguh berlainan..... aku merasai itu..... harapnya biarla sayang aku kali ini berterusan walau diusia mana juga 'sidia'...................


'sidia' aku yang baru.........
(x boleh tunjuk body, nanti ramai yang jatuh cinta..... hehehe....)

Wednesday, November 25, 2009

Aku dan duniaku 130........... Selamat Hari Raya Aidil Adha

salam untuk semua...........

dikesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat menyambut aidil adha buat semua guests yang rajin singgah ke 'duniaku' ini. maaf andai kandungan coretan di 'duniaku' ini ada yang menyinggung dan menggusarkan hati sesiapa.

hayatilah erti pengorbanan yang telah dilakukan oleh Nabi Ibrahim a.s terhadap anakandanya Nabi Ismail a.s.. mungkin kita tidak mampu melaksanakan pengorbanan yang sebegitu agung, tetapi kita mampu untuk menghayati dan mendalami maksud sesuatu pengorbanan itu...........insyaAllah, setiap pengorbanan ikhlas itu akan ada ganjaran pahalanya............


p/s aku mula untuk cuba memahami erti pengorbanan....... meskipun melukakan...
.

Aku dan duniaku 129 ....... pengorbanan...

salam untuk semua..........

kehadiran hari raya aidil adha atau hari raya korban tahun ini memberi makna pengorbanan yang amat besar buat aku.........

................aku korbankan persahabatan demi untuk kesedaran dan kebaikan buat teman yang aku sayangi....... (moga dia mengerti......)

p/s .....dan semoga apa yang aku lakukan ada hikmahnya yang bakal ALLAH kurniakan buatku.......
sesuatu yang hilang itu akan diganti oleh ALLAH dengan sesuatu yang lebih indah dan berharga...... insya ALLAH..........

Wednesday, November 18, 2009

Aku dan duniaku 128 ...... hadiah harijadi yang lewat......

salam untuk semua............

pagi tadi sekitar jam 10 aku menerima panggilan yang cukup menggembirakan. akhirnya penantian selama 2 bulan akan berakhir. aku bakal menerima hadiah harijadi yang aku beli untuk aku sendiri (eh??!! pelik ape pulak?? dalam post aku dulu ..... yg keberapa aku tak ingat aku ada citer.......) hadiah hari jadi yang telah terlalu lewat.............. tetapi berbaloi aku menunggunya.

tahun ni b'day aku cukup istimewa (ni pun aku dah citer...... tapi x pe la. aku citer sikit untuk refresh memori.....). tarikh 20/09/2009 ..... 20092009 ku rasakan cukup unik dan istimewa. tambahan pula hari itu bersamaan dgn 1 syawal......... lagi la istimewa. so, aku pikir, apa salahnye kalau aku hadiahkan diriku sesuatu yang cukup istimewa........... dan akhirnya hari ini baru hadiah istimewa itu aku perolehi. dan aku abadikan tarikh 20092009 itu kepada ini .........


sebenarnya aku cuba untuk mendapatkan angka 2009, namun kerana bidaan yang amat tinggi dan saingan yang banyak, aku terpaksa melupakan impian itu. namun aku berjaya memperoleh 9002 (no terbalik 2009). walaupun tidak berkaitan dengan tarikh, namun nombor itu akan menjadi kenangan untuk b'day aku pada 20092009............... dan wtf pula memberi makna 'white taffetta'............ nama warna yang aku pilih........... 'suratan atau kebetulan'???

alhamdulillah, tercapai jugak impian aku.......... aku berterima kasih pada adik aku, yusri dan kawan dia, amir, yang banyak menolong aku dalam urusan ini.

akhirnya....... aku punya 'sidia' yang baru.............

p/s untuk beberapa tahun selepas ini aku akan melupakan sebentar hadiah b'day kerana hadiah tahun ni adalah yang termahal dan nilainya terkumpul untuk beberpa tahun punye b'day............ hehehe....

Tuesday, November 17, 2009

Aku dan duniaku 127 ....... tak sangka sungguh!!!!

salam untuk semua..........

aku ke jemputan majlis jamuan f4 tadi. walaupun pada mulanya risau jugak pikir on ke tak sebab hujan lebat petang tadi (sebab diaorang buat kat luar, kat basketball court..... walaupun ada khemah, kalau dah hujan lebat, lencun jugak....), alhamdulillah berjaya jugak majlis tu diadakan. tahniah la untuk bakhtiar (programme manager...) dan kawan2.......

bersama arif dan bakhtiar (yang senyum lebar tu....)

makan sedap (mungkin sebab sejuk2 ni perut pun lapar......) dan yang menariknya persembahan. macam2 happening yang berlaku. dimulakan dengan silat (menyambut tuan pengetua.....). sorang pesilat tu sampai patah hidung... ( mana tak patah. punya la extreme persembahan dia. dah la tu bersilat dalam gelap pulak tu.......)

lepas tu waktu tayangan multimedia lepas tuan pengetua rasmikan, tetiba je terhenti dan skrin pun jadi biru..........(aku tau kemudian, rupa2nye gimik je..... bikin suspen je.....fuh!!) dan yang bestnye waktu persembahan. terkejut kucing aku tengok ......... apa tak nye, tengok budak2 yang aku tak sangka2 buat persembahan!!! bakat terendam betul......

mula2 tu, tgk ahmad dzarif jadi solo nasyid...... (bukan kontemprori lagi, dah nasyid rock jadinye......tapi best la...... dzarif, sedap la suara......) kemudian yang tak sangkanye bila izrin, faisal, dzarif, haziq, aizul dan zulfahmi (sume budak jepun aku tu....) dan dua orang lagi menari dengan lagu ayumi hamasaki....... terkejut betul aku!!! mengingatkan aku zaman kumpulan V6 dan Arashi masa aku kat jepun dulu...... natsukashii naaaa......!!!! (pape pun sensei tabik la kat kamu...!!!!...... lepas ni boleh buat persembahan lagi ye....... tapi kena tarian tradisional jepun pulak..... hehehehe)

persembahan tarian yang menyeronokkan.....

papepun, aku seronok malam ni. makan sedap, persembahan menarik dan ada cenderamata lagi. terima kasih kat sume f4 batch '610....... みんな、よく がんばりましたね…

bersama faisal, dzarif dan izrin..... (tiga2 ni dah ke jepun tahun ni - jenesys)

Sunday, November 15, 2009

Aku dan duniaku 126 ....... makan free!!!

salam untuk semua..............

buat guests yang sering singgah, aku mintak maaf sebab dah seminggu aku tak tulis apa2 kat sini. ada beberapa sebab aku tak menulis. satu, tak de masa nak mengadap laptop kat umah (kat sekolah aku mengadap la tapi sibuk dengan kerja2 sekolah..............). dua, coverage broadband aku ni lembab sikit. buat sakit ati je bila tengah2 menulis tetiba hilang coverage..... sudahnya aku fedup, shut down je......... dan ketiga, tak de bahan nak tulis (ni sebenarnya penyebab utama.........) macam aku tulis dalam post yang lalu, aku kalau tak de benda nak citer, aku tak tulis apa2.

malam ni dah ada benda nak citer. tu yang aku tulis post ni.

hari2 terakhir sebelum cuti akhir tahun ni, banyak sangat jemputan makan yang aku dan cikgu2 lain terima. kebanyakannya untuk dinner. tadi baru selesai aku di majlis makan malam f3 (ni kali ke 2 f3 buat makan malam............ ari tu lepas raya diaorang dah buat, kali ni buat lagi.......). pape pun aku nak ucap terima kasih kat f3 (kali ni,projek manager ialah solehin...... tahniah solehin!!!) sebab berjaya buat majlis ni. makan sedap!!! cenderamata cikgu pun menarik!! tahniah untuk semua yang telah berusaha menjayakan makan malam ini!!

malam isnin ada dinner lagi. kali ni f4 pulak. makan free lagi!! kemudian, jumaat malam (last day sekolah) makan free kat umbai melaka... (sure makan sedap ni!!!......). ini hm belanja. terima kasih hm!!! (nak ucap in-advance.......). esok nya, hari sabtu, makan free lagi. kali ni kat allson klana......... fuh!!!.... penat dek makan sudahnye....... terima kasih kat sume yang dah dan akan belanja makan ni...hehehe......

p/s .....tak sabar nak tunggu majlis makan malam f5 pulak.......

gambar2 masa ' malam gemilang ke bintang f3 711'

Haziq bersama Pengetua dan PKHEM Cenderamata, brosur & menu


Ajk bersama Tuan Pengetua ........................Gemilang '711


AJK PSS aku..... ...........................Bersama Haziq

Saturday, November 7, 2009

Aku dan duniaku 125 .......hari yang sibuk

salam untuk semua ........

semalam (jumaat) aku kembali ke sekolah lepas kursus yang memeningkan kepala selama 4 hari kat kl ari tu. kat sekolah pulak banyak sangat kerja yang nak disiapkan. dalam pigeon hole dah ada macam2 surat. dan satu drpnya ialah surat mesyuarat lagi.............. adussss!!!! baru je ingat nak rehat hujung minggu ni........... dah kena pergi mesyuarat lagi........ (rajin pulak pihak2 ni nak buat mesyuarat la, taklmat la, kursus la........ hujung2 tahun ni........ pelik kan???)

bila jumaat ni waktu kat sekolah singkat. kelas abis pukul 12:30. waktu ni la petang2 boleh buat urusan lain. ari ni aku sibuk sikit sebab nak siapkan borang claim kursus ari tu, nak buat minit curai, nak siapkan record book, nak masukkan markah exam akhir tahun, nak pegi pejabat pos bayar bil air, nak siapkan dokumen utk hantar kat satu tempat petang ni............ aduh!! banyak betul nak buat. itu belum lagi urusan kerja kat library. rasa tak cukup tangan. tambahan pulak minggu depan aku tak de lagi kat sekolah...... lagi la nak siapkan apa yang patut. waktu ni la jugak budak silih berganti datang nak print kad jemputan jamuan (memang sibuk diorang berlumba2 nak buat jamuan...... jamuan kelas la, jamuan kelab persatuan la, jamuan unit beruniform la............ memang makan free memanjang cikgu2 hari2 akhir sesi persekolahan ni.) tapi alhamdulillah la, dapat gak curi2 masa sikit pegi makan.......

petang ke seremban punya la sesak, pada hal dah pukul 3. sebabnya, hujan lebat...... tu yang menyesakkan seremban. lepas urusan kat seremban, terus balik, lebih kurang pukul 5:30 sampai umah. punye la penat!!! tergolek aku kat sofa depan........... sedar2 dah pukul 7:30 mlm.

dan malam, alhamdulillah, aku dapat rehat sikit. lepas kemas pakaian untuk mesyuarat minggu depan (sebab sabtu nak balik kajang.......), aku sambung balik hobi aku yang dah lama tinggal iaitu baca buku..... lagipun malam tak de citer best kat tv.... tapi bila dah start membaca aku tak boleh nak berhenti pulak........ sudahnya aku paksa2 jugak stop dan bukak pulak laptop ni. lepas baca berita on line (... sebab x sempat nak baca paper masa kat sekolah tadi...) update blog dengan citer ni. lepas ni boleh la tido...........

hrmm....... penat2 pun, aku seronok. sebab setiap hari aku mesti ada sesuatu yang baru dan berbeza akan berlaku. dan alhamdulillah, hari ni pun ada yang menarik berlaku pada aku..........apa dia???? sori, ini rahsia. tak boleh citer........ hehehe...... gomen nasai........ tapi aku akan senyum lebar untuk beberapa hari ni................. hrmmm...........

Tuesday, November 3, 2009

Aku dan duniaku 124 ........ kursus yang memeningkan kepala.....

salam untuk semua......

aku tulis post ni kat bilik hotel dynasty kat kl. ...... (kat luar tu hujan tengah lebat, punya la syok duduk dalam selimut ni.......) dah 2 hari aku kat sini. ada kursus pengurusan sistem pusat sumber. ada 43 orang gpm (guru perpustakaan media) bersama aku ikut kursus ni.

masa dapat surat kursus bukan main bersemangat lagi aku. tak sabar2 lagi nak joint. tapi sekarang ni, semangat aku dah menurun...... (bukan aku je.... hampir separuh peserta pun sama perasaan dengan aku........). sebabnye, sistem yang akan digunapakai untuk pengurusan pss yang diperkenalkan ni lebih banyak mendatangkan masalah daripada memudahkan. aku yang 'rabun komputer' ni lagi la terkesan. entah pape la terms yang digunakan dek penceramah/fasilitator tadi. biul kepala otak aku. ni baru 2 hari, ada 2 hari lagi nak mengharungi kursus yang memeningkan ni.

bila dah biul dan pening ni, banyak la suara2 sinis yang kuar. "sampai pencen la nampak nye nak katalog sume buku2 kat perpustakaan tu", 'ingat cikgu tak de kerja lain ke?!", "patutnye ni kerja pegawai perpustakaan yang degree dalam pengurusan perpustakaan, bukan kerja kita..", "lepas ni nak tulis surat letak jawatan bagi pengetua" (aku pun terpikir gak yang ni.......), "jangan ada yang mati di kelilingi buku2 dah la".......... dan banyak lagi la... (ni yang aku sempat dengar......)

hrmm....... frankly speaking, aku memang tak mampu nak buat kerja ni. lepas ni balik sekolah, camne la agaknye nak terangkan kat pengetua dan penolong kanan. ni satu lagi yang aku pening ni. ada 2 hari lagi aku nak mengharungi kursus yang memeningkan kepala ni plus biul nak buat camne lepas ni....... (kena pikir habis kursus nak buat apa untuk releasekan stress....)

Saturday, October 31, 2009

Aku dan duniaku 123 .......... this 1 is 4 u .....2

salam untuk semua.............

dua tiga malam ni aku tidur agak lewat...... (terlalu lewat la....... pkl 3 pagi.....). aku terlalu asyik membaca beberapa post dari pelbagai blog yang aku jumpa. benda yang selama ni aku tak tahu..... (sebab masa aku kat u dulu, x de benda2 ni..... ke u aku je yang tak de??? ke aku tak ambik tahu kot, sebab concentrate belajar......... zaman aku kat u 'sakit' sebab aku kat luar negara...... nanti la ada peluang aku akan citer............. )tak sangka pulak kat u kita benda2 camni berlaku..............

sumenya bermula bila naluri ingin tahu aku mengenai keputusan pilihanraya kampus bekas student aku yang bertanding.... (aku tulis dalam post 120......). acap (bekas student aku tu) bertanding untuk kerusi tertinggi (hicom) majlis perwakilan pelajar u dia. aku cukup bangga sebab acap ni memang sejak zaman sekolah lagi dah nampak tokoh kepimpinan dia. idea pun banyak. so, bila aku tahu dia tewas dalam piihanraya tu, aku kecewa jugak la. nak jugak tahu sebab mengapa dia gagal, aku pun bukak la beberapa blog kat link blog acap tu. banyak sungguh post mengenai postmortem pilihanraya tu dalam blog yang aku tengok tu. baru la aku tahu suasana sebenar politik kampus ni. ada jugak 'main kotor' dia. (alah..... politik mana2 pun sama la........)

apa yang menarik perhatian aku ialah kesan kekalahan acap terhadap persepsi warga kampus tu. bila baca sume post2 tu....... (aku baca sume yang berkaitan....... sebab tu tidur lewat.....) nyata bahawa kehadiran acap sebagai calon pemimpin kampus memberi impak yang besar terhadap perubahan yang bakal berlaku.......... kalau di pikir lazimnya, calon yang kalah tak akan dengar citer dah lepas tu, tapi dalam kes acap, itu tak berlaku. malah seolah membangkitkan satu kesedaran dan perubahan terhadap suasana kepimpinan di kampus dia tu. aku rasa itu la aura sebenar seorang pemimpin (bukan nak memuji dan menjulang acap.............sebab memng betul pun....... kan???) kalah pun masih terkesan di hati warga kampus. ada yang menyatakan dengan kekalahan acap ni telah membuka mata mereka betapa 'kotor'nya politik kampus ni...........

bagi aku yang telah mengenali acap agak lama masa dia jadi pelajar dan pemimpin tertinggi di sekolah, aura kepimpinannya akan terserlah di mana2 tempat pun, baik sebagai ketua mahupun sebagai orang di belakang tabir. sebab tu dalam post 120 aku tu, aku tak heran kalau acap bertanding dalam pilihanraya kampus dia. acap tau dia boleh buat kerja. dan aku jugak tau acap mampu lakukan apa yang terkandung dalam manifesto dia tu (sori la aku tak tau ape kandungan manifesto tu............). tapi apa nak buatkan......

tapi, tak pe la acap. nampaknya kekalahan tu membawa hikmah yang besar rupanya. kehadiran acap dalam dunia politik kampus itu nampaknya telah membawa kesedaran dan diharapkan juga akan membawa perubahan terhadap pengurusan majlis perwakilan pelajar yang baru. dan untuk semua yang menyokong acap, jangan risau sebab 'he will never stop trying and he'll be back........'(cam terminator tu......)

untuk acap............. jangan putus asa. kekalahan ini merupakan 'guru' yang bagus untuk kita belajar darinya. 'you know you can do it and you will do it'. just believe in yourself and Allah always........... doa sensei sentiasa untuk kamu. moga berjaya. ganbatte kudasai!!!


p/s...... aku mintak maaf kalau ada statement dalam post ni yang x betul. aku hanya memberikan pandangan sebagai bekas guru yang mengenali acap. gomen nasai...........

Thursday, October 29, 2009

Aku dan duniaku 122 ....... bersama kengkawan aku....

salam untuk semua.......

aku baru mula ke sekolah ari ni lepas mesyuarat kat kl selama 4 hari. penat betul. penat badan, penat otak..... tapi bagusnya ialah bila mesyuarat camni dapat la lupakan sekejap kerja2 kat sekolah. dapat la jugak releasekan tension. dapat la makan sedap (sebab kat hotel....... 6 kali makan tu!!!....) tapi kerja masa mesyuarat ni memenatkan otak...... (sampai tak cukup tido...... sebab kerja sampai malam) namanye je mesyuarat, tapi sebenarnya aku dgan kengkawan memerah otak buat kerja.






kengkawan aku........ khusyuk buat kerja




dalam suasana buat kerja tu macam2 gelagat la yang timbul. ada tu, penat2 mengadap laptop, tetiba je bangun dan menari....... hahahaha!!!! pecah gelak sume ..... (ali la tu......). ada pulak tu yang concentrate giler dengan kerja dia, sampai apa jadi keliling pun tak ambik kisah .... (izan la tu..... ). ada pulak tu tak tau nak buat kerja ape....... blurrrr je..... (@#%&^% la tu....... ) ada pulak tu kerja dia dah habis, pegi tanya sana sini ada tak kerja dia nak buat lagi ...... (camni la bagus kan.......) seronok betul aku tengok perangai kengkawan aku .......... bagus jugak ada humor dalam buat kerja tu. tak la stress sangat ............
ali si pelukis kreatif, tgh fokus...

si izan ni tengah pening.......
azmi ....... inventori tip top...
aku cukup seronok punya kengkawan camni........... boleh sama2 susah bila buat kerja..... dan boleh sama2 ketawa bila perlu....... boleh sama2 mencurah idea bila diperlukan........... aku tak kan teragak2 untuk bekerja bersama2 kalian lagi........... (tapi dengarnya mesyuarat panel kita kali ni last kan...??? betul ke???.......... hrmmm.......)..... tak pe la.... papepun aku enjoy working with all of u this past 3 years......... (lama betul kita bekerja dalam panel yang sama kan????)


kesimpulan ............. dalam kerja perlu ada humor...... baru la tak stress. dalam bekerja perlu satu kepala...... baru la kerja menjadi........ saling tegur menegur masa buat kerja tu perlu untuk mendapatkan hasil yang cemerlang...........

Wednesday, October 28, 2009

Aku dan duniaku 121...... sepetang di seoul garden...

salam untuk semua..........




sabtu malam hari tu aku menerima panggilan telefon dari seseorang. "sensei, esok free tak??"
soalan dari suara dihujung talian. "siapa ni??" aku tanya. 'Emie", jawabnye pendek. so diringkaskan cerita, akupun bersetuju nak jumpa diaorang ahad esok nya.(sapa emie tu, ni aku nak citer la ni.......)

esoknya aku gamble drive ke one utama, tempat yang dijanjikan. aku tak biasa sangat dengan damansara ni. tapi alhamdulillah, dengan niat yang baik dan dengan izin Allah, sampai jugak aku kat one utama tu............. padan la bebudak muda suka lepak kat sini. barang dan pilihan banyak sangat dan temat pun selesa.

aku sampai, emie dan lawi dah tunggu. dua2 ni bekas pelajar jepun aku. emie f5 tahun 2003 (batch kuning) dan lawi tahun 2005 (batch hijau). diaorang ni memang kawan baik sejak sekolah lagi. alhamdulillah persahabatn tu kekal sampai sekarang. dan diaorang ni memang rajin ajak aku joint keluar bila emie turun kl (emie masih belajar lagi di univ multimedia melaka) aku pun memang x lepaskan peluang.


emie & lawi.......


petang tu emie cadangkan lunch di korean restoran. aku tak kisah malah dapat makan kim-chi (jeruk sayur kobis panjang gaul cili giling kegemaran aku ....... fuh!!!! sedapnya........... natsukashii aji na...!!) apa lagi, kami pun makan la semampu yang boleh (kat sini buffet style, so unlimited la makan.....) seronok sambil makan citer kisah2 lama dan ketawa bersama................. tanpa sedar aku dah tak boleh bangun dari kerusi....... dah kekenyangan..... (giler punya kenyang!!!! .... tak bohong...!!!!...). tanpa sedar juga dah 2 jam lebih kami kat situ..... (mentang2 la buffet kan....). lepas tu kami window shopping kat one utama tu...


sssiiirrrrrr...... !!!!!! berdesir bunyi daging atas kuali tu....


jeruk sayuran dan kimchi......sedapnye!!!!


satu lagi aku cukup terharu dengan pertemuan ini bila emie dan lawi bagi birthday present kat aku. walaupun dah lewat dan aku dah lupa pun, tapi diaorang tetap ingat. diaorang berdua ni memang sentiasa ingat birthday aku dan sentiasa ada hadiah untuk aku........ thanks guys..... (sori, sensei yang tak pernah ingat birthday kamu berdua....... 本当に ごめんなさい)



emie, lawi....... sensei seronok hari tu........ thanks 4 the present and おみやげ......... thanks 4 the lunch........ おいしかった....... and thanks 4 the exciting moments at seoul garden.......... (tahun depan kat melaka pulak ye......... hehehe....)

Saturday, October 24, 2009

Aku dan duniaku 120 ...... this 1 is 4 u.....



salam untuk semua.....

petang ni releks sungguh. nak kuar ... malas. lagipun hari nak hujan. so, aku pun sambung la balik menatap laptop ni. nak cari ide nak tulis apa. jenguk2 jugak la link blog yang ada tu. dan ada cerita menarik aku dapat dalam satu blog tu. ni aku nak citer..........

aku cukup bangga .... (bangga giler ni!!.... x bohong!!!) bila aku tengok gambar sorang bekas pelajar aku jadi calon untuk memimpin universiti tempat dia belajar. tapi aku tak terkejut sebab aku tau dia akan ke tahap itu. sejak zaman sekolah lagi dia ni memang ada tokoh untuk mempimpin.... (walaupun masa tu ramai bdk x suka dia ........... peduli apa kan????!!) tengok saiz, mnemang la tak sapa sangka.... (hehehe...... sori ye..... tapi sensei cakap betul ni.......) tapi idealogi dan semangat dia memang mengkagumkan.


aku masih ingat lagi bila dia datang jumpa aku masa nak buat satu program besar dulu. cita2 dia nak kembalikan semula kecemerlangan sekolah dengan mewujudkan semula semangat sdar....... (sensei masih ingat lagi betapa bersemangatnya kamu........ dan nyata semangat itu tak hilang.....). tapi malangnya niat baik dia ni tak kesampaian kerana banyak sangat birokrasi yang berlaku....... aku pun turut kecewa jugak........... (masih terbayang lagi dalam ingatan sensei macam mana wajah kecewa kamu bila sensei maklumkan perkara itu...............). sudahnya impian dan cita2 tu hancur berkecai.............


tapi sekarang, nyata semangat itu tidak pernah padam. kini ternyata dia telah bertemu lapangan yang sesuai untuk dia menaburkan semangat ini. teruskan melangkah!! aku tau dia akan mampu lahir sebagai insan yang cemerlang.





acap, this one is for you!! i know you can do it!! and you know you can do it!!! so, just be positive and believe in yourself!!! insya Allah, the right path will be there for you to explore!!! good luck !!!



kesimpulannya ........... jangan putus asa dan teruskan perjuangan........... jika tertutup satu jalan tu, Allah akan buka jalan yang lain yang lebih baik......... yang penting yakin dan percaya pada diri sendiri dan orang lain akan membina keyakinan dan percaya pada kita.......insyaAllah...

Aku dan duniaku 119 ......... terima kasih PM..!!!

salam untuk semua............

semalam, macam jugak rakyat malaysia yang lain, aku 'melekatkan telinga' kat radio dengar BAJET 2010 yang dibentangkan oleh PM (x dapat nak tengok tv sebab on the way balik kampung masa tu............. so dapat dengar kat radio je la.............. sebenarnya bahaya jugak kalau khusyuk sangat dengar radio ni sebab kenkadang tu tak concentrate driving........). 2 jam PM bentangkan bajet tu........ so 2 jam jugak la aku dalam keta...... (nak ikutkan dari seremban sampai kajang 45 minit je.............. tapi aku drive slow sebab nak concentrate dengar .............. dah tu hujan lebat pulak, tak dapat la nak drive laju..............) alhamdulillah, terima kasih kat PM sebab ada jugak imbuhan untuk kakitangan kerajaan tahun ni............... (walaupun bukan bonus tapi bayaran khas tu pun dah mencukupi........... alhamdulillah...) dan banyak lagi imbuhan lain untuk dunia pendidikan khasnya dan rakyat amnya.

aku tertarik dengan skim tambang 50% ktm untuk pelajar tu. alhamdulillah, faedahnya memang besar. budak aku je, ramai yang naik ktm bila balik kampung. setidak2nya jimat gak la sikit duit yang mak bapak diaorang bagi untuk belanja........ cuma harap tak de yang akan salah gunakan konsensi tu dah la............

kemudian pasal biasiswa nasional tu. ni pun satu galakan untuk pelajar berlumba2 untuk cemerlang. 30 yang terpilih tu nanti memang outstanding students la kiranya. yang boleh kita bangga kan. yang boleh digahkan dipersada dunia.......... (cuma jangan nanti dah dapat, buat perangai pulak masa belajar kat negara orang................)

dan satu lagi pasal ptptn yang ditukarkan kepada biasiswa. ni memang bagus dan aku sokong. cuma takut nanti bangsa yang banyak mendapat faedah dan untung ialah bangsa yang sambut gong xi fa chai. so, anak2 bangsa ku, kenalah betul2 bersaing dan bersungguh untuk merebut peluang ini. jangan nanti orang lain senang dengan benda yang sepatutnya hak kita, kita punya.

dan akhir sekali pasal status sekolah berprestasi tinggi ........... hrmm.... ni aku no komen la..... kemana nanti haluannya sekolah premier dan sekolah kluster.........???? cam mane pulak kriteria 20 sekolah berprestasi tinggi ini nanti........???? camne la pulak beban kerja warga sekolah yang terpilih ni nanti...???? setakat mana pulak keberkesanan sekolah berprestasi tinggi ini nanti.......????? sesuatu yang menarik untuk aku keep track lepas ni................

kesimpulannya............ bajet 1malaysia 2010 ni memang mesra rakyat dan untuk rakyat. banyak imbuhannya untuk rakyat........ yang penting peruntukan yang diberikan itu, biarlah keseluruhannya untuk rakyat.......... rakyat sebenarnya yang membentuk dan mencorak negara................. papepun, TERIMA KASIH PM......!!!!!!

Friday, October 23, 2009

Aku dan duniaku 118 ....... terguris hati dan kecewa....

salam untuk semua......

aku nak tanya guests la.....
kalau budak otak pandai dalam pelajaran, tapi bodoh dalam benda2 lain, nak panggil ape? bodoh maksud aku kat sini ialah tak tau bezakan perkara yang betul dengan yang salah..... kita nak panggil apa budak tu...??? kalau aku, aku panggil bangang je. betul tak??? salah ke kalau aku kata budak tu bangang??? (salah pun aku peduli apa...... aku yang pikir, suka ati aku la nak panggil apa pun........ kan???) tu je, yang sesuai aku gelar budak yang kepala otak Allah bagi bukan main cerdik lagi bab2 belajar ni, tapi bodoh, tak pikir,....., tak tau nak nilai benda betul dgan benda salah...... yang memang dah jelas betul dan salah nya................. sudahnya memakan diri sendiri. diri sendiri yang merana............. kalau sendiri je yang merana tak pe, tapi ni sampai mak bapak pun terpaksa menanggung sama............ aduhhh!!!! geram betul aku........

apa perasaan diaorang agaknya bila tengok emak ngalirkan air mata dek perbuatan diaorang. apa diaorang rasa agaknya bila tengok bapak tertunduk menahan malu dek perangai diaorang. hish..!! tak dapat aku nak bayang kan. walaupun aku ni tak tau perasaan emak tu.... ( sebab aku tak rasa lagi......) tapi aku dapat rasa kekecewaan yang dirasai oleh mak dan bapak tu akibat perbuatan anaknya. anak yang disangka bijak dalam semua hal, rupanya masih belum pandai berfikir ........... hancur harapan mak, punah harapan bapak................ tapi nak buat macam mana...... nasi dah jadi bubur........ terima je la akibatnya........ sendiri buat, sendiri la tanggung....... (plus mak bapak yang kecewa........)

tapi papepun, ambik la iktibar daripada apa yang telah berlaku. jadikan pengajaran. orang yang bijak tu tidak akan jatuh ke lubang yang sama dua kali............ tapi orang yang bangang tu akan saja2 menjatuhkan diri kat tempat yang sama............... (nama pun bangang kan......???)

pengajarannya ............. terlajak perahu boleh diundur, terlajak laku..... terima lah padahnya........ berfikir dulu sebelum melakukan sebarang tindakan............. semua yang berlaku ada hikmahnya.......... belajar dari kesalahan.............

*pada yang tak tau ni citer tentang apa, gomen ne........ aku tak boleh bagitau...... cukup la dengan hint2 ni je........ dan maaf kalau bahasa kasar aku ni menyakitkan hati sesiapa.............

Aku dan duniaku 117........ open house lagi..!!

salam untuk semua.............

fuh..!!! alhamdulillah dah sampai kat rumah mak. punya la penat mengharung hujan lebat sepanjang perjalanan tadi. malam ni boleh la releks. (aku kalau balik umah mak memang untuk rehat..... lupakan kerja kat sekolah.......) so, boleh la nak update blog.

sebenarnya dari sehari ke sehari aku nak tulis post ni, tapi ade je yang mengekang. dah seminggu dah aku simpan citer ni...........hrmmm .... kira dah citer lapuk la ni..... tapi tak pe la. sapa nak baca, boleh baca. sapa tak nak, tak payah la......... suka ati la ye......tapi aku nak citer jugak..... (suka ati aku la nak tulis citer lama ke, lapuk ke, baru ke....... kan??? kan??? kan????...)

ari sabtu 17/10 yang lalu, aku ada 4 jemputan rumah terbuka. aku rasa tahun ni paling banyak aku dapat jemputan ....... sori buat 2 orang member yang jemput tapi aku tak dapat pergi...... sebabnya, yang pertama tu tak jumpa rumah. adalah sejam aku cari tapi x jumpa jugak..... so aku giveup. yang kedua tu, terhalang sebab hujan lebat yang teramat sangat, sampai tak nampak jalan. tapi aku dapat pergi 2 buah rumah sebelum tu.






kat rumah terbuka....


rumah mula2 kat seremban je. aku pergi just nice untuk makan tengahari. aku jamah la sikit makanan yang disediakan (kena bajet perut sebab ada 3 rumah lagi). pastu aku pergi rumah bekas pelajar aku. tak tau tempat, tapi akhirnya sampai jugak. mula2 tu tak yakin boleh cari, tapi bila aku pikir balik, "kalau kawasan kl, insyaAllah aku boleh cari"...... dengan semanagt itu dan berkat pertolongan adik aku, alhamdulillah akhirnya aku berjaya jugak sampai. helmi (bekas pelajar aku tu....) pun tak sangka aku boleh sampai rumah dia...... (thanks helmi, sebab masih ingat untuk jemput sensei...hisashiburi ni makan nasi dagang..... sedap...!!!)


bersama helmi ....


lepas keluar dari rumah helmi la, aku terpaksa menempuh hujan lebat untuk kerumah ketiga. sebab tak yakin boleh cari dalam hujan lebat tu, aku pun batalkan je. aku call dia dan terangkan, dan dia pun paham keadaan aku. rumah ke empat aku dah pernah pergi. so dengan confidentnya aku pun drive la ke ampang tu...... berpusing2 aku drive dalam hujan kuar masuk kawasan tu. rasa dah betul.... tapi tak jumpa jugak. sudahnya aku giveup. mungkin sebab hujan kot aku tak jumpa jalan nak pergi umah dia..... (ek eleh!! salah kan hujan pulak...... memang 'buta jalan'..... x nak mengaku....) ye la...!!!! aku mengaku la aku memang 'buta jalan'. memang kalau sekali lalu, aku memang tak ingat. sudahnya aku halakan kereta ke low yat, cari gadget komputer...... kecewa sungguh aku tak dapat pergi open house umah member aku tu..... tapi nak buat camne kan...... hrmmmm......

pengajaran di sebalik peristiwa tu ........... jangan menyerah kalah sebelum mencuba...... benda yang tak tau tu la yang kita kena tau, kena belajar, kena explore ........ kegagalan itu satu pengajaran....... dan tak semua yang kita nak tu, kita akan dapat ......... so, bersyukur la dengan apa yang telah berjaya kita perolehi........

Thursday, October 15, 2009

Aku dan duniaku 116 .......... masa mengawas PMR....

salam untuk semua...............
alhamdulillah, penat mengawas PMR dah hilang. seingat aku paling last aku jaga exam ialah pada tahun 2003........ dah enam tahun. yang bestnya tahun ni pun aku jaga sekolah yang sama. aku namakan SMKR je la...... sepanjang seminggu jaga pmr kat sini, banyak pengalaman yang aku dapat. banyak benda yang bagi kesedaran kat aku. so, aku nak citer la sikit kat sini....... moga bagi kesedaran jugak kat guests.
calon pmr kat SMKR ini ramai....182 orang. majoritinya adalah kaum yang sambut deepavali, diikuti olah kaum gong xi fat chai. kaum yang sambut hari raya hanya 1/4 je.....
bila tengah mengawas tu boring nye bukan kepalang. bayangkan la dalam sejam, sejam setengah dan dua jam masa exam tu kami, pengawas, tak dibenarkan buat benda lain.....(mcm membaca, telefon, sms......) duduk pun tak boleh lebih daripada 15 minit...... masalahnya bila duduk je, mata mula beruyun....mengantuk. so, nak hilangkan mengantuk mata aku akan melilau tengok calon2 yang sdng jawab exam... (memang itu pun yang patut dibuat). masa melilau ni la banyak benda yang aku nampak dan menyedarkan aku thdp banyak perkara.
1
aku perhatikan hampir separuh daripada calon datang kesekolah dengan kasut putih yang berdebu merah. hampir keseluruhan kasut diaorang diselaputi debu merah ini. hati aku terusik bila membayangkan diaorang perlu mengharungi jalan2 berdebu ini untuk datng kesekolah. (betapa beruntungnya pelajar sekolah aku yang tinggal di asrama dan tak perlu mengharungi jalan tanah merah ni terutama tika hari hujan.........) dapat aku rasakan harapan ibu bapa diaorang untuk melihat kejayaan anak mereka dan mengubah nasib keluarga.......
2
bila memandu balik lepas selsesai jaga exam, aku perhatikan ramai pelajar yang berjalan kaki ke pekan berhampiran untuk menunggu bas yang lebih kurang 2 km jarak sekolah tu sampai pekan.... (betapa beruntungnya pelajar sekolah aku kerana tak perlu bersusah payah menunggu dan berebut bas untuk pergi dan balik sekolah..........). dapat aku rasakan ketabahan diaorang mengharung kepayahan untuk menimba ilmu............
3
sepanjang menjaga exam ni aku suka memerhatikan gelagat calon menjawab soalan. seorang calon pelajar lelaki ni menarik perhatian aku. masa menjawab kertas karangan bahasa inggeris, dia bukan main kusyuk lagi menulis. aku mengandaikan dia menjawab soalan, tapi bila aku dekati dan tengok......... masyaALLAH!!!!! rupanya dia menyalin semula soalan dan petikan dengan tulisan yang bulat2 dan besar!!! rupanya2 dia tak tahu membaca......walaupun dan tingkatan 3!!!. (betapa beruntungnya pelajar aku sebab semuanya dianugerahkan ALLAH dengan otak yang bijak.......tapi jarang untuk menghargainya......). dapat aku rasakan harapan dia untuk berjaya tetapi tidak menyedari yang kemampuannya tidak ada........... (sebab itu dia terus datang kesekolah......kemudian aku ketahui daripada guru sekolah itu bahawa bukan dia sorang saja yang begitu malah hampir 1/4 drp mereka masih tidak boleh membaca........malangnya)
4
di samping mengawas exam aku juga berpelung untuk memerhati persekitaran sekolah dan perjalanan p&p di kelas yang berhampiran. keriuhan akan terdengar jika cikgu tak masuk kelas.... (susah nak dengar kat sekolah aku...... sebab budak lebih suka 'bersnooker'....... hehehe...). macam2 lagu aku dengar. itu belum lagi jeritan dan hilai tawa pelajar perempuan. ada tu, cikgu ada kat depan pun pelajar boleh kelyar masuk kelas suka hati dia. yang aneh nye cikgu tak kata apa pun...... ( "lantakla. aku ajar sapa yg nak belajar je", agaknye itulah yang dipikirkan oleh cikgu2 kat situ.... dah tak larat dah kot........)(betapa beruntungnya pelajar sekolah aku sebab cikgu2 sungguh ambik berat pasal pelajaran mereka. tak masuk kelas, cikgu pergi cari....... tak boleh buat, cikgu bagi personal attention........ tak dapat cari bahan, cikgu cari, fotostatkan, masukkan dalam fail dan bagi...... lepas tu semak dan bincang jawapan........ sume cikgu sanggup buat.......... itupun ada yang tak menghargai.............). betul la kata kawan2 aku yang dah kuar dari sbp, "jangan la pergi sekolah biasa, 'sakit' nak mengajar...........". dapat aku rasakan perasaan cikgu2 yang mengajar kat smkr ni yang pastinya ada rasa sedikit kekecewaan kerana ada pelajar yang gagal menguasai ilmu yang diberikan......... dan akhirnya menyusutkan sikit2 motivasi cikgu2 kat sekolah ni...........
5
'sepakat membawa berkat'........
cikgu2 lain yang mengawas pmr dengan aku ada 12 orang termasuk ketua pengawas. kami bersama2 sepanjang hari selama minggu exam tu. hari pertama, baru nak kenal. kemudian masuk hari ke2 kami dah rapat. sorng cikgu tu mencadangkan kamu buat 'pot luck' sebab waktu exam pack sangat sampai x de masa nak pergi makan ....... (lagipun kantin kat situ tak de pape pun.......dan aku rasa kami pengawas kat smkr ni je yang buat makan2 ni kot......... ). so esoknya dan sampai hari akhir exam, kami sama2 bawak makanan dan makan sama2. masa makan ni kami isi dengan berbual tentang sekolah dan macam lagi dan juga saling mengenali sesama sendiri dengan lebih dekat. menjelang hari akhir, kami dah rapat dan rasa macam dah kenal lama...... (moga persahabatan ini akan berterusan.....insya ALLAH). terima kasih en sinar, en karu, en aizam, kak han, kat sal, kak su, kak nah, aniza, ati, haniza, mamat.......
betul la kata seseorang (aku lupa sapa....) 'makanan boleh merapatkan perhubungan......' (hahaha....entah betul ke tak.....) memang betul la 'sepakat membawa berkat'..... kali ni berkat untuk perut........hehehe......
kesimpulannya........ belajar bukan saja dari buku. apa yang ada, apa yang berlaku di sekitar kita juga mengajar kita banyak perkara.......... kadang2 benda2 yang kecil itu yang memberi ilmu yang besar untuk kita............. yang penting kita perlu pandai menilai .........

Monday, October 12, 2009

Aku dan duniaku 115 ....... alahai open house..!!!

salam untuk semua......

hujung minggu beberapa hari nak berakhir bulan syawal ni, orang sakan buat open house. tiap2 minggu ada jemputan. sampai ada yang 'ter'tak pergi. dah terlampau banyak sangat. bayangkan la sampai satu hari tu ada 5 jemputan dari tengahari sampai malam. sapa yang larat. perut ni pun sampai dah terpaksa guna emergency brake. dah tak larat dah........ terpaksa la menolak jemputan dengan sopan...... (ye la, nanti kata kita tak sudi datang rumah dia pulak..... merajuk pulak...... paraaaah!!!). lepas tu sampai umah, dah terbongkang!!! (hrmm...... dalam bahasa melayu maksudnya.... tergolek kekenyangan..... hahaha.... ntah betul tidak tu........)

rumah aku kat kampung pun ari sabtu 10/10 ari tu buat open house jugak...... yang ni rancangan adik aku, yusri. aku tolong2 je....(so kat member2 aku, jangan kecik ati ye aku tak jemput...... sebab bahagian aku tak de............ lagipun aku tau, sure tak datang punya. dah lah jauh, malam pulak tu......... gomen ne...) adik aku ni memang rajin buat open house. boleh kata tiap2 tahun. dia ajak kawan2 dia je...... tapi tahun ni pakcik aku join sama. so, besar jugak la sikit........ makanan pun pelbagai la jugak. ada sate....(ni mesti ada sebab duduk kajang x de sate tak sah..... betul tak?? hehehe..... bakar kat situ lagi........ makan panas2..... fulamak!!! ....terliur...... tapi aku tak makan sate....... so x heran pun.......), ayam bakar, rendang minang ayam dan daging, lemang, nasi impit, spagetti, cocktail, macam2 jenis kek...... dan banyak lagi la...!!!! punya ramai tak ramainya orang datang, menjelang 9:30 ayam bakar dah habis............. (ayam punya la banyak...... 20 ekor tu...!!!! macam kenduri kahwin pulak...........) oh ye.... majlis mula jam 8:00 malam. pukul 10:30 je, adik aku dah tutup kedai.............member dia yang datng lepas tu, rasa baki kuih raya je la......... kesian aku tengok............tapi nak buat camne, tak sangka ramai yang datang.........adik aku cakap, ingatkan buat malam, tak ramai yang datang........... tapi sangkaan meleset....... (tu la, lain kali kena rancang betul2........)

tapi, papepun malam tu cukup seronok. kawan2 adik dan pakcik aku yang pelbagai bangsa pun datang. baru la 1malaysia...... letih badan sebelum dan selepas majlis hilang bila tengok tetamu yang hadir seronok dan puas hati................ "tahun depan buat lagi ye, yus...!!!" kata kawan2 adik aku masa bersalaman pulang sambil mengusap2 perut........ hehehe.............. (seronok sebab dapat makan free tu.........) insyaALLAH.....balas adik aku............terima kasih untuk yang sudi datang................



mula2 sekali sampai orang2 masjid, kawan2 pakcik aku



sepupu aku (yg big size tu...), orang kuat bakar ayam.
kontrak tiap2 tahun. dua kali kipas je, dah terbakar ayam tu......... hahaha.......



semangat 1 malaysia




semangat 1 keluarga.................



untuk budak2 adik aku sponsor bunga api.........



......... dan belon ......